“Nieuwe ronde, nieuwe kansen”

Beste columnlezer,

Het is al weer heel, héél lang geleden dat u een column heeft kunnen lezen van mijn hand. De reden was dat ik er gewoonweg even geen zin meer in had. Steeds heb ik in de afgelopen 436 edities in bijna dertien jaar geprobeerd een leuke kwinkslag, dan wel een licht kritische toon te vangen om het wel en wee van mijn club te beschrijven. Met alle ellende van toen, die ik niet hoef te gaan herhalen, was de inspiratie zeer, zeer ver te zoeken. Bij de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport dacht ik: “Brabanders, scoor nu maar, dan zijn we van alle ellende af en kunnen we ergens onze wonden gaan likken”. Een beetje glorie kwam tegen MVV terug, al leek de uitwedstrijd meer een slagveld buiten de lijnen dan erbinnen. Samengevat: wederom een zwaar teleurstellend seizoen, waar voetballend zeer slecht werd gepresteerd, maar op technisch en organisatorisch vlak paniekvoetbal werd gespeeld. Ik heb dan ook lang gewacht met het verlengen van mijn seizoenskaart.

Toch heb ik dat wel gedaan. Opeens was er een klein lichtpuntje aan het eind van de zwarte tunnel. In eerste instantie was daar Huub Stevens die ons behield voor de eredivisie. Noem  het ontslag van Caanen en de vrije weg voor Huub ook maar paniekvoetbal, maar wel eentje die, achteraf, goed heeft uitgepakt. En of Huub daar nu veel aan heeft kunnen doen? Het zij zo. In ieder geval is zijn naam al voldoende geweest om het tij te doen keren en ook vandaag heeft Huub wat in de melk te brokkelen, zie het afkopen van het contract van Caanen. Ik hoop dat ook nu een document is opgemaakt dat deze man zich nooit meer in Kerkrade mag laten zien en dat dit contract nu níet in een onderste la zal gaan verdwijnen.

Als tweede grote plus zie ik het aanstellen van good old Harm van Veldhoven. Plotsklaps is er een vertrouwenwekkend persoon terug in het PLS. Ik herinner mij nog goed zijn eerste periode en hoe iedereen lachte toen algemeen directeur Martin van Geel toentertijd met Harm op de proppen kwam. Harm groeide in enkele jaren uit tot een vaste waarde binnen de club en menig supporter stond bij zijn vertrek met tranen in de ogen. Harm had van een zwalkend en op sterven na Roda JC een stabiele middenmoter gekweekt en, samen met de verantwoordelijken, een club neergezet die de toekomst met vertrouwen tegemoet kon zien. Tja, en de rest is geschiedenis. Hopende op een nieuwe succesvolle periode onder de bezielende leiding van Harm.

En zie, we zijn ondertussen zo’n 3 maanden verder.  De competitie 2017-2018 staat op het moment van beginnen en we hebben net kunnen genieten van vrouwen die meer voetballef en plezier ten toon spreiden dan menige mannenploeg. De selectie ken ik nog niet en ik zal internet nog wel eens moeten raadplegen om mijn eigen ploeg te leren kennen. Maar meer als 44 spelers zullen het wel niet zijn.

Ook de waanzin is weer teruggekeerd in het voetbal, getuige de astronomische bedragen die nu worden neergeteld bij transfers. Nederland en ook Roda kan zich niet meer meten. Zelfs topspelers in de ogen van Ajax en Feijenoord, maar in de ogen van Europese topclubs slecht kruimels, gaan nu miljoenen weg. Betekent dat de concurrentie in Nederland niet meer te vergelijken is. Voetbal wordt in Nederland kapot gemaakt door dit soort omstandigheden. Misschien moeten de minder draagkrachtige clubs dan toch maar een eigen en leuke competitie gaan starten met gelijkgestemden en gelijke krachten/financiën.

Voetbal staat weer te beginnen en wat bij het oude is gebleven is ook de manipulatie van onze KNVB. Na de twee rode kaarten (17 september 2016, Heerenveen thuis) hebben we Bassie Nijhuis niet meer in Kerkrade gezien. Laat hij nu net weer tegen PEC Zwolle (uit) aan staande zondag de man van dienst zijn. Kunnen we weer beginnen met de nodige ergernis want ik vermoed dat Bassie wel weer een statement zal willen maken.  Misschien moet Roda hem maar meteen een koekie van eigen deeg voorschotelen.

Ik zal zondag in mijn nieuwe Rodashirt voor de buis van FOX zitten… indien ik mijn gratis shirt, dat werd beloofd omdat ik tijdig mijn seizoenskaart heb verlengd in bezit heb. Roda, je hebt nog drie dagen de tijd om de beloofde in te lossen.

Ik wens iedereen een fijn, maar vooral rustig seizoen toe.