“Money makes the World go around”

Resultaten kun je kopen; het is alleen een kwestie van betalen. Deze week hebben de grote clubs van Europa laten zien dat voetbal niet meer om een bal, spelers en scheidsrechters gaat, maar enkel om geld. Geld om spelers te halen, die de kwaliteit van je ploeg en dus van je club naar een hoger niveau kunnen tillen. Waar het geld vandaan komt van rijke Russen of Arabieren en of het voldoet aan Europese regelgeving, en of er nog sprake is van gelijkwaardigheid, is al lang niet meer van belang. Heb jij de juiste mix van kwaliteit gevonden, worden de doelpunten talrijker (ten op zichte van je mindere tegenstander) en behoor je tot de “upper few”.

Mourhino wist het deze week juist te verwoorden: zijn ploeg had niet meer de grandeur van weleer en bestond uit spelers van het niveau 2e klasse. Zijn toernooi om de “cup met de grote oren” begint pas in februari 2018. De wedstrijden daarvoor doen er minder toe, want zijn verwachting is dat hij al met twee benen in de volgende ronde staat. Het is als een kat die met een muis speelt voor het zijn prooi echt het levenslicht uitdraait: even lekker spelen en laten spartelen en dan genadeloos toeslaan. Zie de Champions League in vergelijking met de nationale competities en de nationale kampioenen, die even mogen ruiken aan het grote werk, wat verkruimelde miljoenen uit de overvolle ruif mogen halen en voor de rest heel stil via een achterdeur het toneel moeten verlaten, waarbij sommigen nog wat langer mogen spartelen in de Europa League.

De prijzen voor voetballers zijn deze zomer de pan uitgerezen met als trieste hoogtepunten de bewegingen van Paris Saint Germain. Het kan niet anders of dat heeft zijn weerslag op de gehele transferwindow en we zagen al dat, voor Nederlandse begrippen, astronomische bedragen moesten worden betaald voor knulletjes van nog geen twintig jaar oud. En laten we wel wezen: welke prestaties hebben deze knulletjes nu al bewezen? Wat hebben ze tot nu al laten zien? Praktisch gezien een zeer goede marketingstrategie van hun zaakwaarnemers en clubs, zoals Ajax en Feijenoord, die er wel bij varen. Maar het maakt er het spelletje in Nederland niet leuker om. De grote Nederlandse clubs hebben veel geld in kas waarvoor ze een bepaalde kwaliteit bij andere (Nederlandse) clubs makkelijk kunnen weghalen. Als je kwaliteit weghaalt bij je tegenstander wort je vanzelf wel kampioen. Het verschil in kwaliteit in Nederland wordt steeds groter en groter. Begrotingen gaan steeds verder uiteen. Op zeer goede dagen zullen de mindere goden het nog wel eens kunnen winnen, cq. de betere kunnen verrassen, maar het zal geen wet van Meden en Perzen meer zijn. Geld zal de ranglijst gaan bepalen.

Roda bengelt wat financiële mogelijkheden betreft in de onderste regionen. Waar ooit winst behaald kon worden met leuke transfers, is het nu eerder uitzondering dan gewoonte. Jonge en talentvolle spelers gaan al op zeer jonge leeftijd naar elders, soms als papa een baan via de nieuwe club krijgt aangeboden om een zweem van kinderarbeid te vermijden. Daarbij komt dat de naam en faam van onze club de laatste jaren wel enige deuken heeft opgelopen. Paniek om lijfsbehoud is mede debet aan geweest dat spelers van elders werden gehaald voor een snel succesje, waardoor de doorstroom van jeugd niet aan de orde was.

Toch staat er bij Roda een respectabel elftal op de mat. Een elftal waar nog steeds een zekere gretigheid uit spreekt. Zaak is het de selectie aan het voetballen te krijgen en geen tactische blunders te maken. Daar ligt een ruime taak voor onze trainer, die met sterk voetbal en kansen scheppend aan het seizoen is begonnen, maar tegen Utrecht niet zijn beste kant liet zien. Voorlopig houdt hij ook de boot Malki af. Maar wellicht is Malki juist de persoon die de zaak aan het rollen krijgt. Is het niet als directe versterking voor het elftal in voetballende zin dan wel in mentale zin. Menigeen kan in Sanharib een voorbeeld nemen als het gaat om koempelmentaliteit.

En Sanharib Malki zal goud waard kunnen zijn en is zelfs voor een Roda met de smalle beurs een betaalbare aanvulling. Money makes the World go around!