“Koelen en kuulkes”

Zojuist heb ik eens lekker kunnen luisteren naar een cd met allemaal Limburgse liedjes. U kent ze wel: Limburg, mie land, ’t Kapelke, Waar in bronsgroen eikenhout… Uiteraard ontbrak ook “Witse nog, Koempel” niet en dan schieten mij de tranen in de ogen als ik “Leef is mien land” van Carboon weer hoor:

Mar leef is mie land mich ummer gebliëve
wie et woar, wie et is en wie et och weëd
want good is mie land en zoë zal et blieve
e sjtuk van mie hart, van mie leëve op eëd

(Maar mijn land is mij altijd lief gebleven
zoals het was, zoals het is en hoe het ook zal worden
want goed is mijn land en zo zal het blijven
een stuk van mijn hart, van mijn leven op aarde)

Het is heel simpel om van het woordje “land” de naam van onze voetbalclub in te vullen, om vervolgens te constateren dat wij als koempels meer aan het kwijtraken zijn dan enkel een stukje land. Ons Roda JC is cultuurhistorie, hedendaagse beslommering en toekomstige hoop. Vervallen tot afbrokkelend beton zonder samenhang, waarbij de binding langzamerhand loslaat.

Verkennen we het lied verder dan blijft de tekst, in overdrachtelijke zin, opzienbarend in gelijkenis:

Wie kòd is mie land en wie kòd is et leëve
van koelluuj mit sjtöb en e krankepensioën
wie sjtil is dit land vuur al die wirkloze
die hèl hont gewirkt - is dat noe hun loën?

(Hoe koud is mijn land en hoe koud is het leven
van mijnwerkers met stoflongen en een ziekenpensioen
hoe stil is dit land voor al die werklozen
die hard hebben gewerkt - is dat nu hun loon?)

Indien we (en wie is dan wel die “we”?) zo doorgaan zou het zeer snel wel eens afgelopen kunnen zijn met betaald voetbal van het hoogste niveau in Kerkrade. De mensen aan het roer die weigeren in te zien en blijven hameren op behaalde successen uit het verleden zouden zomaar kunnen zorgen dat onze club, evenals onze koelen en kuulkes, verdwijnen in de grond, de achterblijvende koempels achterlatend als lachertje van Nederland, verguist en opnieuw door een zwart rouwproces voerend…