“Youp”

Ik mag graag op de traditionele Oudejaarsavond kijken naar de al evenzo traditionele conference. Was het vroeger Wim Kan die de (politieke) grapjes aaneen reeg waarbij menig politicus blij was als hij werd genoemd, nu hebben we bijna jaarlijks een andere grappenmaker. Voor mij is er echter maar één die er met kop en schouders bovenuit steekt: Youp (van ’t Hek). Youp is een Amsterdammer (het zij hem vergeven) die vaak het wel en wee van zijn stad als metafoor gebruikt en tevens is Youp een aanhanger van de bespelers van de Amsterdam Arena (of is dat al vernoemd naar de Messias van weleer?) Youp weet als geen ander de vinger op de zere plek te leggen en dat doet hij soms keihard, soms met een kwinkslag en soms subtiel. Maar steeds zó dat de goede verstaander aan een half woord genoeg geeft. En dat waardeer ik in Youp.

Zo’n oudejaarsconference geeft een mooi beeld van een aflopend jaar en inherent daaraan is de wens voor het jaar dat aanstonds gaat beginnen. En geldt dat evenwel niet ook voor een voetbalclub: even overdenken wat er ook alweer allemaal is geweest en leren van de fouten uit het verleden of juist doorgaan met de behaalde resultaten en die proberen te verbeteren.

In Kerkrade kom je dan al vlug uit bij uithuilen en opnieuw beginnen. Hier geen uitgebreid betoog van 2017, maar toch enkele steekwoorden, waarbij een ieder de bedoeling zal begrijpen: Korotajev, Caanen, aankoopbeleid, kunstgras, “lachertje der natie”, degradatievoetbal, nacompetitie, interne strubbelingen, RvC, maar ook: klassenbehoud, Harm van Veldhoven, Midden in de Maatschappij,…

2017 drukt (nog steeds) een zwaar stempel op de staat waarin onze club zich nu bevindt. De competitiejaargang ’17-’18 is er wederom een van wederopbouw, iets wat maar zeer, zeer langzaam gestalte krijgt en waarbij het vaak twee stappen voorwaarts is en één stap, en vaak anderhalve stap, terug. Grootste pluspunt is toch wel de terugkeer van Harm van Veldhoven die overzicht heeft en houdt en als geen nader de rust weet terug te brengen in alle geledingen, waarvoor hulde. Collard gaf onlangs al aan dat de supporter murw gebeukt is van alle negativiteit en kondigde zijn afscheid aan in de zomer van dit jaar. Ieder afscheid is een nieuw begin en misschien weet Wim wel een opvolger aan te trekken van het kaliber Harm.

Vraag die de club zich momenteel moet gaan stellen is wie er überhaupt nog geïnteresseerd is in een club als Roda JC Kerkrade? Welke speler ziet nog een standvastige toekomst (Ananou zeker dus niet) en welke bestuurder wil en kan de club naar grotere hoogten brengen? Welke investeerder wil nog instappen zonder te bedenken dat zijn investering wellicht zal verdampen in de hitte van een wellicht ongelijke strijd?

De club rest enkel hoop; hoop op de toekomst, hoop op wederom klassenbehoud zodat de weg van een lichte ingezette verbetering zich kan voortzetten, om er voor te zorgen dat de Trots van het Zuiden die naam waardig zal zijn en met ere kan (blijven) dragen. Er zijn enkele kapers op de kust die flink aan de weg timmeren.

Om u een gelukkig Nieuwjaar te wensen gaat mij op 24 januari te ver, maar ik geef u, mij, alle supporters en onze club de allerbeste wensen voor 2018. Ik hoop dat Youp onze club in december kan noemen als een voorbeeld van wederopstanding.